SKRIVET: 2010-03-29, kl 23:25:23 | PUBLICERAT I: Allmänt

Vad är klockan?

Kollade genom mina bildmappar och hittade denna, från inspelningen på skolan tidigare i år. Inte länge nu tills det är dags igen. Nästa vecka är vi tillbaka i Kalix. Det blir roligt, fast ska 9 veckor kännas så kort? Eller är det jag som - hemska tanke - börjar bli gammal?SKRIVET: 2010-03-27, kl 23:21:41 | PUBLICERAT I: Allmänt

Kvinnor vill nog bara prata om män - The Bechdel test

Har ni tänkt på hur många filmer det finns där två personer av kvinnligt kön inte möts och för en dialog med varandra - undantaget dialogen handlar om män/en man? Nu pratar jag inte bara om romatiska komedier, där merparten av dialogen givetvis handlar om det motsatta könet, förklarigt då relationer till det andra könet vanligtvis är själva huvudtemat i en romantisk komedi. Utan jag menar filmer inom alla möjliga genrer och med många olika teman.

Jag kan i alla fall bekänna att det hade inte jag - tills jag råkade snubbla över denna sida: http://bechdel.nullium.net/

Givetvis kan det finnas olika anledningar till varför en film misslyckas på Becdeltestet, som sagt kanske den bara handlar om relationer till motsatta könet, eller så kanhända den utspelar sig i en helt mansdominerad miljö. Och så måste det givetvis få vara ibland (på samma sätt som det måste få vara tvärtom). Alla filmer har sin historia att berätta och sin miljö och allt kan såklart inte passas in i en mall. Problemet är dock att det är just det som ofta görs, men en icke bechdel-kvalificerad sådan, på kvinnliga karaktärers bekostnad: Så här skriver Jennifer Kesler på http://thehathorlegacy.com/why-film-schools-teach-screenwriters-not-to-pass-the-bechdel-test/:

"Only to learn there was still something wrong with my writing, something unanticipated by my professors (på UCLA, USA:s främsta filmskola, min anm.). My scripts had multiple women with names. Talking to each other. About something other than men. That, they explained nervously, was not okay. I asked why."

Och en bit längre ner:

"Finally, I got one blessedly telling explanation from an industry pro: “The audience doesn’t want to listen to a bunch of women talking about whatever it is women talk about.”"

Hur ska vi någonsin komma förbi det synsätt (som tycks vara gängse i vissa läger, antifeministiska sådana, samt figurerar lite undermedvetet hos många andra) att det enda som intresserar kvinnor är relationer och utseende, om inte en stor normgivare som Hollywood tar något som helst ansvar?

SKRIVET: 2010-03-26, kl 22:24:21 | PUBLICERAT I: Allmänt

Men fredag är ändå den dagen som känns bäst...

Dags för fredagmyyyyyyyys, har ju blivit en plåga i huvudet för oss alla. Därför dammar jag istället av en annan gammal reklamslogan, bara för variationens skull.

Lämpligt nog har det varit en toppenfredag. Som vanligt har mesta tiden tillbringats på praktikplatsen. Inser just att jag inte berättat särskilt mycket om vad jag egentligen pysslar med där. Mestadels gör jag resesearch, förbereder inspelningar eller är med på dem. Utemellanåt loggar jag band också (enkelt förklarat - skriver ner allt som händer och sägs på bandet), praktikantsyssla deluxe, men man lär sig en hel del samtidigt som man går igenom inspelat material.

Efter praktiken tog jag en långpromenad i Gamla Stan. Utsikten från Skeppsbron när det är mörkt, fantastisk. Tänk att det inte behövs mer än så för att livet ska kännas vackert.

SKRIVET: 2010-03-23, kl 22:04:53 | PUBLICERAT I: Allmänt

Fade to grey

Helgen resulterade bland annat i ett besök på centralbadet. Eftersom man inte får fotografera därinne, gjorde jag en liten illustration av mig själv istället.


Centralbadet 1906, foto: Frans G Klemming. Bild från Wikimedia Commons.

Termalpoolen rekommenderas.

SKRIVET: 2010-03-21, kl 22:43:00 | PUBLICERAT I: Allmänt

Musikvideotips

Skulle gärna vilja tipsa om den här musikvideon. Musiken är väl inte direkt min kopp te, men videon är snyggt gjord av Skellefteå-gänget Popcore. Intressant, intressant.

SKRIVET: 2010-03-20, kl 00:22:32 | PUBLICERAT I: Allmänt

Lång dag

Det har varit en lång dag idag och just nu är jag helt galet trött. Ska genast ta och krypa ner i sängen och läsa lite ur min bok. Imorgon har jag nog energi för ett lite längre inlägg igen. På återseende!

SKRIVET: 2010-03-17, kl 21:03:22 | PUBLICERAT I: Allmänt

Sjuttonde mars 2010

Åkte ner till Gamla stan efter praktiken för att eventuellt hinna se finalerna i sprintävlingarna (skidor alltså) kring slottet. Nog visste jag att jag var sent ute, men lite extra oflyt var det allt när jag hörde att åkarna gick i mål när jag var nästan framme. Hade bara ca 10 meter kvar att knata, endast en stor byggnad kallad Stockholms slott skymde sikten mot banan och jag missade målgången precis, precis. I samma stund jag kom fram till publikplats började alla andra gå därifrån.

Nåväl, det var mycket folk ute och det luktade snö och grillad korv. Det kändes nästan lite norrländskt på något vis och för en kort stund var det som att vara hemma. Det, samt en promenad och en stor nypa frisk luft fick jag i alla fall med mig.


Utsikt från bron mellan Riksdagen och Gamla Stan.
Utsikt från Stallbron vid Gamla Stan.

SKRIVET: 2010-03-14, kl 21:04:26 | PUBLICERAT I: Allmänt

Marble House

En svensk grupp som alltid har intressanta musikvideos är The Knife. En av de mest suggestiva är kanske den till Marble House, regisserad av Björn Renner.


SKRIVET: 2010-03-13, kl 12:38:59 | PUBLICERAT I: Allmänt

Idag

Idag har jag planerat en riktig sunkdag. Till outfiten hör då givetvis urtvättade mjukisbyxorna, alltför stora festivaltshirten samt - inte att förglömma - slarvknuten i håret.

Knut. Failbild.
Försökte ta ett kort på frisyren så att ni för en gångs skull ska få se en
bild här på bloggen. Som synes gick det inget vidare. Fail.

Nu ska jag ut och skrämma slag på Danderydsborna.

SKRIVET: 2010-03-12, kl 22:06:12 | PUBLICERAT I: Allmänt

Tidig kväll

Är riktigt, riktigt trött ikväll. Ålderstecken? Eller så kan det ju ha något att göra med att jag ränner runt på stan som en tok efter praktiken - det finns helt enkelt alldeles för mycket att göra i "storstan".

Hade egentligen tänkt lägga upp några av bilderna jag tog i söndags, men det får bli imorgon istället. Har förresten varit förbi biblioteket idag och lånat Maja Lundgrens "Myggor och tigrar". Kanske orkar jag läsa några rader ur den innan jag somnar.

SKRIVET: 2010-03-09, kl 01:32:32 | PUBLICERAT I: Allmänt

Som synes...

...är designen inte riktigt klar. Har slitit mitt hår hela kvällen med att försöka få den att samarbeta någorlunda, och har äntligen fått bakgrunden dit den ska. Imorgon ska jag förkovra mig i teckensnitt och textplacering, halleluja :)

SKRIVET: 2010-03-07, kl 21:04:09 | PUBLICERAT I: Allmänt

Bloggdesignen

...den utlovade, kommer imorgon istället. Är helt slut efter en lång dag på stan, så det blir tidig kväll för min del.

Godnatt!

SKRIVET: 2010-03-07, kl 11:46:07 | PUBLICERAT I: Allmänt

Sjunde mars

Hur firar man bättre att bloggen haft tangerat besöksrekord (hela fyra unika besökare två dagar i rad!), än genom att genom att belöna den med en liten makeover? Kanske, kanske hinner jag lägga upp den nya designen redan ikväll.

Idag, mina vänner, blir det en efterlängtad fotoutflykt till en ännu så länge hemlig destination och givetvis kommer det upp bilder här på bloggen i sinom tid. Håll till godo!

SKRIVET: 2010-03-05, kl 22:40:37 | PUBLICERAT I: Allmänt

Rekord men ingen Guinness

Upptäckte just att bloggen haft besöksrekord idag, kul!

Har tillbringat fredagkvällen framför datorn och gamla musikvideos (hoppar över att delge er dem - det var ovanligt många från skämslistan denna gång). Snart ska jag avsluta kvällen med att se film. Vilken partypingla man har blivit.

Godnatt!

SKRIVET: 2010-03-01, kl 22:41:04 | PUBLICERAT I: Allmänt

FilmhistoriaMan skulle nog kunna säga att Méliès var stumfilmens svar på Tim Burton. Bara något mer skruvad. Månen vid 04.45 är bland det otäckaste som setts på film.