SKRIVET: 2010-03-27, kl 23:21:41 | PUBLICERAT I: Allmänt

Kvinnor vill nog bara prata om män - The Bechdel test

Har ni tänkt på hur många filmer det finns där två personer av kvinnligt kön inte möts och för en dialog med varandra - undantaget dialogen handlar om män/en man? Nu pratar jag inte bara om romatiska komedier, där merparten av dialogen givetvis handlar om det motsatta könet, förklarigt då relationer till det andra könet vanligtvis är själva huvudtemat i en romantisk komedi. Utan jag menar filmer inom alla möjliga genrer och med många olika teman.

Jag kan i alla fall bekänna att det hade inte jag - tills jag råkade snubbla över denna sida: http://bechdel.nullium.net/

Givetvis kan det finnas olika anledningar till varför en film misslyckas på Becdeltestet, som sagt kanske den bara handlar om relationer till motsatta könet, eller så kanhända den utspelar sig i en helt mansdominerad miljö. Och så måste det givetvis få vara ibland (på samma sätt som det måste få vara tvärtom). Alla filmer har sin historia att berätta och sin miljö och allt kan såklart inte passas in i en mall. Problemet är dock att det är just det som ofta görs, men en icke bechdel-kvalificerad sådan, på kvinnliga karaktärers bekostnad: Så här skriver Jennifer Kesler på http://thehathorlegacy.com/why-film-schools-teach-screenwriters-not-to-pass-the-bechdel-test/:

"Only to learn there was still something wrong with my writing, something unanticipated by my professors (på UCLA, USA:s främsta filmskola, min anm.). My scripts had multiple women with names. Talking to each other. About something other than men. That, they explained nervously, was not okay. I asked why."

Och en bit längre ner:

"Finally, I got one blessedly telling explanation from an industry pro: “The audience doesn’t want to listen to a bunch of women talking about whatever it is women talk about.”"

Hur ska vi någonsin komma förbi det synsätt (som tycks vara gängse i vissa läger, antifeministiska sådana, samt figurerar lite undermedvetet hos många andra) att det enda som intresserar kvinnor är relationer och utseende, om inte en stor normgivare som Hollywood tar något som helst ansvar?KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

NAMN Spara info?

E-POST (publiceras ej)

URL

Kommentar: